top of page

Sensommerkoncert med
Den Kongelige Livgardes Musikkorps
Onsdag d. 14. august 2024 kl. 19.00.
Gratis adgang

Der er adgang til Roskilde Kloster via Sankt Peders Stræde 8 

Medbring egne klapstole eller tæpper til at sidde på.

 

I tilfælde af regnvejr eller varsel om regn aflyses koncerten.

En eventuel aflysning vil fremgå af hjemmesiden samt af skiltning ved porten.

Den Kongelige Livgardes Musikkorps, Roskilde Kloster, Gl. Roskilde Amts Garderforening og Schubertselskabet kan for 15. år i træk præsentere den gratis udendørs sensommerkoncert med Den Kongelige Livgardes Musikkorps på Roskilde Kloster onsdag d. 14. august kl. 19.00 - ca. 20.15.

I fantastiske rammer kan man ved årets Sensommerkoncert høre Livgardens Musikkorps folde sig ud i danske, engelske og amerikanske koncertstykker for harmoniorkester. Fra musikkorpsets store arkiv præsenteres danske sommersange, ”Den Danske Gardes Vals”, samt en sønderjysk sang på ægte Frøslev-mål. Ydermere vil der være et par gode marcher og musik af Korngold, Marquez og Glenn Miller.

Koncerten er et led i den tradition, som begyndte i 2010, hvor Livgardens Musikkorps hvert år i august giver gratis skumringskoncert på Roskilde Kloster. De populære koncerter samler hvert år mange hundrede gæster på klosterets store græsplæne. Med forskellige dirigenter og forskellige solister har hvert år budt på nye musikalske højdepunkter.

 

Koncerten gennemføres med støtte fra Roskilde Kommunes Kulturpulje og er et samarbejde mellem Den Kongelige Livgarde, Roskilde Kloster, Gl. Roskilde Amts Garderforening og Schubertselskabet.

_______________________________________________________________________

”PRO REGE ET GREGE” - ”FOR KONGE OG FOLK”.

Sådan lyder Den Kongelige Livgardes motto. Dette reflekteres stadig i Livgardens to hovedopgaver, dels tjenesten for Kongehuset og dels deltagelsen i de internationale militære operationer. Til Livgarden er knyttet et af forsvarets tre musikkorps, Den Kongelige Livgardes Musikkorps.

 

ET MODERNE MUSIKKORPS MED RØDDER I ENEVÆLDEN

Den Kongelige Livgarde blev oprettet i 1658 af Danmarks første enevældige konge, Frederik III, og til Livgarden hørte et militærorkester. Musikkorpset kunne således i 2008 - sammen med Livgarden - fejre sit 350-års jubilæum, hvilket gør orkestret til verdens ældste af sin art.
Den Kongelige Livgardes Musikkorps er vel mest kendt for sin deltagelse i de traditionsrige vagtparader. En sand kulturskat af marchmusik kan således høres 6 dage om ugen fra december til påske samt lejlighedsvis resten af året. Musikkorpset er også kongehusets husorkester" og spiller til arrangementer ved hoffet. I Forsvaret bruges Livgardens Musikkorps hyppigt til militære parader og begivenheder.

Men musikerne nyder også at spille for et bredere publikum ved koncerter i Stærekassen, i Tivoli, i kirker og foreninger, ved støttearrangementer osv. Så kan man høre dem i meget varieret selskab med Poul Dissing og Caroline Henderson, Preben Kristensen og mange andre med alt fra opera til musicalnumre, og fra guldaldermusik til jazz og pop.
”Koncerttøjet” er altid den blå eller røde gallauniform, og intet program uden en march.

Den Kongelige Livgardes Musikkorps er i dag et 36 mand stort professionelt harmoniorkester med et bredt funderet repertoire, og musikerne ansættes altid efter hård konkurrence.

SOLISTER OG KONFERENCIER

Koncertens solister er fra musikkorpsets egen trompetrække: Lars Ejlif Hansen, Mikkel Berrig og Stanley Westh.

Musikdirigent Michael Aaberg Thomsen binder koncerten sammen.

DIRIGENTEN

I spidsen for koncerten står den hollandske dirigent Arjan Tien 

Arjan Tien, der anses for at være en af ​​de mest alsidige dirigenter i sin generation, er en velkommen gæst med mange orkestre og er blevet inviteret til at arbejde med utallige internationalt etablerede orkestre. Arjan Tien nyder også at arbejde med unge talenter. Han er professor i direktion ved konservatoriet i Amsterdam og ved Maastricht-konservatoriet. Han var også chefdirigent for Atheneaum Kammerorkester ved Det Kongelige Konservatorium i Haag. I 2017 har Marine Band of the Royal Netherlands Navy udnævnt Arjan Tien som sin hoveddirigent og kunstneriske leder. Siden 2021 har han også fungeret som chefdirigent for VU Orchestra i Amsterdam. Arjan Tien er ofte blevet indspillet af labels som Channel Classics Records, Decca Records, Universal Music, Sony BMG – Heita Records og Brilliant Classics i en bred vifte af repertoirer. Hans optagelser har modtaget enestående international anerkendelse.

 

ROSKILDE KLOSTER

Roskilde Klosters ældste bygning blev opført som herregård omkring 1565 og er delvist opført med genbrugsmaterialer fra det Sortebrødrekloster, der lå på grunden fra 1231. Bygningen er den ældste i Roskilde by, som stadig anvendes til beboelse. I 1699 oprettedes et adeligt jomfrukloster på stedet og det fungerede helt frem til 1974.

Klosteret er i dag en stiftelse med to formål; dels formidling af klosterets fantastiske kulturværdier og dels boligudlejning med ni lejemål, som udlejes på rimelige vilkår.

Roskilde Kloster er en enestående kulturhistorisk perle midt i Roskilde. Klosteret lægger vægt på, at bygninger og anlæg skal være tilgængelige for interesserede besøgende. Klosteret kan således besøges såvel på forudbestilte grupperundvisninger som ved individuelle rundvisninger i Påsken og i skolesommerferien.

 

ROSKILDE GARDERFORENING

Garderforeningerne giver gamle gardere mulighed for at genopleve og fastholde kammeratskab, sammenhold, korpsånd og traditioner, som man lærte at værdsætte under tjenesten ved Den Kongelige Livgarde.
Gl. Roskilde Amts Garderforening kunne i 2010 fejre sit 100-års jubilæum. Trods alderen er foreningen fuld af liv og har hvert år en lang række arrangementer - internt og eksternt; alt med det formål at støtte Kongehuset, Livgarden og at værne om kammeratskabet mellem gamle gardere.

Foreningen har godt 200 medlemmer.

 

SCHUBERTSELSKABET

blev grundlagt i 1994 som en forening med det formål at udbrede kendskabet til den østrigske komponist Franz Schubert i Danmark.

Schubert var en gudbenådet sangskriver, og det er blevet sagt om hans musik, at den ”vibrerer på samme frekvens som de dybe, fælles menneskelige erfaringer: savn, sorg, smerte, trøst, længsel, kærlighed og salighed”.

Schubert blev kun 31 år, men han skabte en ufattelig mængde musik, næsten 1000 værker blev det til, som fortsat giver arbejde til musikforskere, inspirerer nulevende komponister, er dagligt brød for sangere og musikere og åndelig føde for masser af mennesker verden over, der forener sig i Schubert Selskaber.

Selskabet har hjemsted i Roskilde, men dets virke gælder hele Danmark.

Selskabet er en fremtrædende del af Musikbyen Roskilde med særlig udgangspunkt i den årlige Schubertiade i august måned.

Se klip fra tidligere koncert på Roskilde Kloster her

bottom of page